Cetinje

Povijesna prijestolnica Crne Gore, grad časti, hrabrosti i odanosti, a i dan danas kulturno i duhovno srce Crne Gore jest Cetinje. Grad osnovan 1482. godine smješten u podnožju planine Lovćen dobio je ime po rijeci Cetini koja teče tom dolinom. 
Cetinje

U današnje vrijeme povijesno i kulturno središte zemlje upravo je Cetinje. Mnoštvo muzeja i povijesnih spomenika. rezidencija predsjednika države i mnoge druge znamenitosti smještene su upravo u Cetinju. 

Najstarija zanimljivost je Vlaška crkva, sagrađena 1405. godine. Ovdje se nalaze stare grčke freske, a ograda crkve je sagrađena od 2000 trofejnih pušaka zaplijenjenih u bitkama s Turcima. Važan povijesni spomenik je palača kralja Nikole, sada pretvorena u muzej s djelima arheološke, povijesne i etnografske važnosti zajedno sa kolekcijom nagrada, oružja, vojne odjeće, zastava i slika. Palača Biljarda, nekadašnja rezidencija Petra II Petrovića Njegoša sagrađena 1838. godine sada sadrži kolekciju kompozicija koje je napisao poznati crnogorski vladar i pjesnik. Možete vidjeti i njegove osobne stvari, knjige i oružje. 

Glavna znamenitost grada je Cetinjski manastir. To je nekada bilo sjedište crnogorskih vladika. Sagrađen je 1483. godine. Ovdje se čuva desna ruka Jovana Krstitelja. I danas je Cetinje, kao što je oduvijek bilo, vjersko središte Crne Gore. 

Ono što nikako ne smijete propustiti posjetiti je mauzolej na Lovćenu. Smješten je na visini od 1660 m nadmorske visine, 15 km udaljen od Cetinja. Ovdje počiva najpoznatiji crnogorski vladika Petar II Petrović Njegoš. Mauzolej je djelo kipara Ivana Meštrovića i tamo se prostire fantastičan pogled zbog kojeg se vrijedi uputiti prema mauzoleju.

Za ljubitelje povijesti i tradicije nema boljeg odabira nego uputiti se u Cetinje, mjesto vrlo važno crnogorcima, bez kojeg Crna Gora danas ne bi bila ono što jest. Na pola puta između Podgorice i Budve naići ćete na ovaj povijesni grad često nazvan i dušom Crne Gore. 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »