Skadarsko jezero

Najveće jezero na Balkanu površine je 370 kvadratnih kilometara i nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. Crnogorski dio proglašen je još 1983. godine Nacionalnim parkom Skadarsko jezero. U Parku se nalaze i specijalni rezervati prirode: Manastirska tapija, Pančeva oka i Crni žar.
Skadarsko jezero

Raznoliko i bogato kulturno i povijesno naslijeđe: arheološka nalazišta, utvrđenja, srednjevjekovni manastiri, crkve, tradicionalno seosko graditeljstvo, ukazuju da je područje Skadarskog jezera tijekom vremena bilo važno središte. Specifična narodna arhitektura - stare ruralne cjeline, pojedinačni primjeri ribarskih i stambenih objekata, kamenih mostova i mlinova na vodotocima rijeka, potvrđuju kulturni pejzaž od posebne graditeljske vrijednosti. 

Vodeni i močvarni ekosistemi dominiraju u Skadarskom jezeru. Zahvaljujući očuvanom ekosistemu Skadarsko jezero je „ptičji raj“ za 280 vrsta ptica. Simbol Skadarskog jezera kudravi pelikan, kojeg lokalno stanovništvo naziva panac, fenomen je u ovom dijelu Europe. U Jezeru živi 48 vrsta riba, a stanovnik je i vidra.

Za rekreaciju, na obali ovog jezera nalazi se 9 pješačkih i 2 edukativne staze. Također, uređeno je 5 biciklističkih staza i 2 staze za planinski biciklizam. Staze su označene, pa ih posjetitelji mogu sami koristiti. 

Jedinstven doživljaj je krstarenje Skadarskim jezerom. Skrivene plaže i kupanje u Jezeru sastavni su dio ove avanture u ljetnim mjesecima. U turističkoj ponudi je i vožnja tradicionalnim drvenim čamcima – čunovima.  

Sportski ribolov je prava atrakcija na najvećem jezeru Balkana. A za ljubitelje birdwatchinga, jezero nudi promatranje ptica iz čuna ili s platformi. Najbolje razdoblje za birdwatching je zima ili jesen, jer tada preko Skadarskog jezera prelijeću velika jata migratornih ptica.

Od Podgorice do Skadarskog jezera trebat će vam samo 30 minuta vožnje automobilom, što čini Skadarsko jezero savršenim vikend izletom za sve zaljubljenike u prirodu. Zato već prvom prilikom odlučite provesti vikend u prirodi, vaše Carwiz volzilo vas čeka spremno na nove avanture! 

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja CARWIZ web stranice koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste saglasni s navedenom upotrebom. Više informacija »